Mejpel lönnsirap och hälsa

Högkvalitativ lönnsirap från småproducenter är det Mejpel står för. Det gäller självklart smaken men lönnsirap och hälsa är vi också intresserade av.

“Hur mycket socker tillsätter ni i er lönnsirap?” Denna fråga får vi ofta! Det är förståeligt. Hur kan den ljuvliga smaken av lönnsirap endast komma från lönnträdet?!

Och svaret då? Inget tillsatt socker. Inga tillsatser alls för den delen. Mejpel lönnsirap tillverkas endast genom att reducera lönnvatten – det vill säga lönnsav i början på våren, innan den innehåller för mycket näring.

Vi fick i helgen en fråga om vilket typ av socker lönnsirap består av. Vi gissar att andra undrar samma sak. Här kommer information om lönnsirap och hälsa.

Mejpel lönnsirap som är en 100 % äkta lönnsirap – alltså kokat lönnvatten utan tillsatser alls – består för det mesta av sackaros (68 %). Äkta lönnsirap består även av 0,4 % glukos och 0,3 % fruktos, 31 % vatten samt övriga näringar (se nedan).

GI-värdet varierar mycket. En studie från Fédération des producteurs acéricoles du Québec (ungefär: Quebecs lönnsirapsproducenters förbund) ger ett GI-värde av 78 ± 43. Som sagt, en väldigt stor intervall..

Forskningsresultat som publicerades i år tyder på att den så kallade ”glycemic response” till 100 % äkta lönnsirap är låg. Följaktligen kan detta innebära att bukspottkörtelsfunktioner skyddas mot diabetes typ 2.

Lönnsirap innehåller mycket näring och antioxidanter. Även här är artiklarna på engelska. Finns av naturliga skäl även mycket att läsa även på franska (~75 % av världens lönnsirapstillverkning sker ju i Québec!) med det är just nu väldigt svårt att hitta artiklar på svenska. Också av naturliga skäl.

Att Mejpel lönnsirap smakar otroligt gott kan man väl kvalificera som en bonus. Eller? :-)

/Fred, Mejpel