Tips med Mejpel lönnsirap

Det räcker ofta med några droppar Mejpel lönnsirap för att omvandla de enklaste matvarorna till härliga matupplevelser. Prova våra tips och upplev du också den unika och karakteristika smaken av Mejpel lönnsirap.

Enjoy!

Glass, nötter och lönnsirap

Vaniljglass, valnötter och Mejpel ljus lönnsirap

Vaniljglass, valnötter och Mejpel ljus lönnsirap

 

 

Vaniljglass, valnötter och Mejpel ljus lönnsirap: enklare efterrätt kan man inte tillaga. Och resultatet blir så fantastisk gott! Prova även med hasselnötter.

Ost och lönnsirap

Bröd, Mejpel medium lönnsirap och grönmögelost

Bröd, Mejpel medium lönnsirap och grönmögelost

 

Mejpel medium lönnsirap passar utmärkt till smarika ostar. Ju starkare smak på osten, desto mörkare Mejpel lönnsirap rekommenderas.

Mejpel ljus lönnsirap går mycket bra ihop med camembert och andra mildare ostar. Varför inte ta några mandlar till?

Mejpel ljus lönnsirap och camembert

Mejpel ljus lönnsirap och camembert

Salladsdressing med lönnsirap

 

Olivolja, balsamvinäger och Mejpel ljus lönnsirap

Olivolja, balsamvinäger och Mejpel ljus lönnsirap

 

 

Grundprincipen för en lyckad salladsdressing är att blanda olja med två ingredienser som står för syra och sötma. Mejpel ljus lönnsirap förstärker och bryter av syran på ett lysande sätt.

Gör så här: blanda 3 delar olja till 1-2 delar balsamvinäger och några droppar Mejpel ljus lönnsirap. Salta, peppra och tillsätt örter efter smak. Klart!

 

Jordgubbar med lönnsirap

 

Jordgubbar, grädde och Mejpel ljus lönnsirap

Jordgubbar, grädde och Mejpel ljus lönnsirap

 

Skivade jordgubbar, grädde och Mejpel ljus lönnsirap. Så enkelt och så gott!

Vill du variera och lyxa till det, smaksätt och vispa grädden tillsammans med några droppar Mejpel lönnsirap samt en liten skvätt Grand Marnier, Calvados eller Cognac. Servera de skivade jordgubbarna med den vispade grädden och ringla sedan över Mejpel ljus lönnsirap.

 Använd gärna andra bär som t ex hallon och blåbär.

Hur använder du Mejpel lönnsirap? Berätta gärna för oss genom att lämna en kommentar nedan!

 

9 Responses to “Tips med Mejpel lönnsirap”

  1. andreas.granlof@telia.com 10 november 2013 at 17:08 Permalink

    Hej , Tycker att ett bra recept på pannkakor är nästan ett måste när man säljer lönnsirap så att jag har ett recept som jag tycker att ni borde pröva. Pannkakorna måste serveras direkt och gärna ihop med stekta bacon, sältan i baconen gör sig gott ihop med den söta sirapen.

    4 portioner
    4 ägg separerade
    4 msk strösocker
    1 1/2 dl filmjölk eller naturell yoghurt
    2 dl vetemjöl
    1 nypa salt
    25g smör

    Steg 1.
    Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner sockret lite i taget.

    Steg 2 .
    Vispa äggulorna med filmjölken.
    Vispa ner mjöl och salt till en slät smet. Vänd först ner en tredjedel av det vispade äggviteskummet, och sedan resten av det. Viktigt att man vänder ner det försiktigt och inte vispar ner det. Låt inte smeten stå blandad för länge , utan vill man göra smeten i förväg vänta ned att blanda i äggviteskummet tills du ska steka dom.

    Steg 3.
    Smält lite smör i en stor stekpanna. Grädda 3 st pannkakor åt gången genom att hälla
    ca 1/2 dl smet i 3 Klickar på Stekpannan. Grädda tills pannkakorna är fasta och vänd dem. Stek tills dom är gyllenbruna.

    Steg 4. Servera nygräddade med Mejpel lönnsirap och stekta bacon

    Mvh ante

    • Mejpelkocken
      Mejpelkocken 10 november 2013 at 17:18 Permalink

      Kan bara hålla med :-)

      Vi har ett bra recept på amerikanska pannkakor som vi små småningom kommer att lägga till på receptsidan. Recept på – hmmm… hur kallar man dem? – ”icke-amerikanska pannkakor” har vi endast ett mycket enkelt, så ditt recept är mer än välkommet!

      Mejpelkocken kommer definitivt att testa receptet. Vad sägs om ”Pannkakor à la Ante” som recepttitel?

      Stort tack för receptet!

      • ante 11 november 2013 at 18:50 Permalink

        Ha ha ni kan kalla dom vad ni vill ifall ni tycker om dom. Hemma hos oss är dom en favorit.

        • Mejpelkocken
          Mejpelkocken 12 november 2013 at 07:58 Permalink

          De var fantastiska! En blandning mellan amerikanska och svenska pannkakor som blev en stor succé vid frukostbordet. Tack!

  2. Karin Remnelius Persson 13 december 2013 at 23:23 Permalink

    Vad är det för sorts socker i lönnsirap? Gi värde? Ur björken utvinns xylitol, det sk björksockret som ska ha en positiv inverkan på blodsockernivån när vi komsumerar det, samt även bra(?) för tänderna. Har försökt att kolla runt lite på nätet men gav upp. Vad säger Mejpel om detta?
    Mvh
    Karin

    • mejpel
      mejpel 17 december 2013 at 13:10 Permalink

      Hej Karin!

      Vi hade länge tänkt att skriva något om lönnsirap och hälsa. Dina frågor fick oss att påskynda framtagandet av ett inlägg om det. Tack!

      Mejpel lönnsirap som är en äkta lönnsirap – alltså kokat lönnvatten utan tillsatser alls – och består för det mesta av sackaros (68 %). Äkta lönnsirap består även av 0,4 % glukos och 0,3 % fruktos, 31 % vatten samt övriga näringar (se nedan).

      GI-värdet varierar mycket. En studie från Fédération des producteurs acéricoles du Québec (lönnsirapsproducenters förbund) ger ett GI-värde av 78 ± 43. Som sagt, en väldigt stort intervall. Resultatet på studien finner du här: http://goo.gl/YhRrYm (på engelska).

      Forskningsresultat som publicerades i år tyder på att den så kallade ”glycemic response” till 100 % äkta lönnsirap är låg. Följaktligen
      kan detta innebära att bukspottkörtelsfunktioner skyddas mot diabetes typ 2. Mer om detta här: http://goo.gl/zGg5lF (också på engelska).

      Lönnsirap innehåller mycket näring (http://goo.gl/nS4mW4) och antioxidanter (http://goo.gl/UKqqYa). Det finns dock ingen xylitol i lönnsirap. Även här är artiklarna på engelska. Finns av naturliga skäl även mycket att läsa även på franska (~75 % av världens lönnsirapstillverkning sker ju i Québec!) med det är just nu väldigt svårt att hitta artiklar på svenska. Också av naturliga skäl :-)

      Hoppas du fick svar på dina frågor!

      Hälsningar från huvudkontoret i Glumslöv,

      /Fred, Mejpel

  3. Daniel 11 mars 2014 at 20:42 Permalink

    Hej!

    Vilken amerikansk klassificering har er lönnsirap? Är det Grade A eller Grade B?

    Hälsningar Daniel

    • Mejpel
      Mejpel 11 mars 2014 at 21:02 Permalink


      Edit 2014-06-25: Daniel, även om den kanadensiska klassificeringen inte är precis densamma som den amerikanska finns det i alla fall en viktig liknelse: transparens, alltså hur mycket ljus som går igenom lönnsirapen.

      Med transparens som jämförelsefaktor:

      US Grade A Light Amber = Canada No1 Extraljus
      US Grade A Medium Amber = Canada No1 Ljus
      US Grade A Dark Amber = Canada No1 Medium
      US Grade B = Canada No2 Amber

      (Ursprungliga svar)

      Rent tekniskt har Mejpel bara en kanadensisk klassificering. Även inom Kanada är det olika från provins till provins. Jag vågar inte uttrycka mig om motsvarigheten.

      Jag skrev ett försök till en förklaring av den kanadensiska klassificeringen under http://www.mejpel.se/kundtjanst.

      Hoppas det hjälper. Om inte, säg till bara!

      /Fred

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mejpel lönnsirap och hälsa - 17 december 2013

    […] fick i helgen en fråga om vilket typ av socker lönnsirap består av. Vi gissar att andra undrar samma sak. Här kommer […]

Add Comment Register



Kommentera